Nalewka z aronii I

0 Comments

Składniki:

500 g owoców aronii

250 g cukru

1/2 szklanki spirytusu

1/2 szklanki wódki 45%

1/2 laski wanilii

kawałek suszonego imbiru

kawałek laski cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Umytą aronię włóż do 1,5 l słoika, następnie zasyp cukrem i dodaj przyprawy
  2. Wlej alkohol
  3. Słoik postaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 2 tygodnie
  4. Od czasu do czasu wstrząsaj naczyniem
  5. Po 2 tygodniach przecedź i przefiltruj przez kilkakrotnie złożoną gazę
  6. Przelej do ciemnych butelek i odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała

poziom łatwy, czas przygotowania 30 minut

przepis pochodzi z książki Aliny Stradeckiej ,,Nalewki Lecznicze”

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *