Nalewka glistnikowa – Tinctura Chelidonii
Składniki:
1 część suchego zmielonego ziela lub korzeni
5 części 40-50% zimnego alkoholu
Przygotowanie:
1 część świeżego lub suchego zmielonego ziela lub korzeni zalać 5 częściami 40-50% zimnego alkoholu, odstawić na 7 dni, następnie przelać do ciemnej buteleczki przecedzając przez gazę.
Stosowanie:
Stosować 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody. Zewnętrznie do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, liszajce, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe) w stanie nierozcieńczonym;
do okładów, płukanek i przemywania skóry po rozcieńczeniu: 1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej.
Źródło:
jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik 🙂
Opublikuj komentarz