Fitoterapia/zielarstwo/ Nalewki, wina, intrakt, macerat/ Produkty

Nalewka glistnikowa – Tinctura Chelidonii

Składniki:

1 część suchego zmielonego ziela lub korzeni

5 części 40-50% zimnego alkoholu

Przygotowanie:

1 część świeżego lub suchego zmielonego ziela lub korzeni zalać 5 częściami 40-50% zimnego alkoholu, odstawić na 7 dni, następnie przelać do ciemnej buteleczki przecedzając przez gazę.

Stosowanie:

Stosować 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody. Zewnętrznie do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, liszajce, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe) w stanie nierozcieńczonym;

do okładów, płukanek i przemywania skóry po rozcieńczeniu: 1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej.

Źródło:

https://rozanski.ch/forum/index.php?topic=8176.0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights