Nalewka glistnikowa – Tinctura Chelidonii

0 Comments

Składniki:

1 część suchego zmielonego ziela lub korzeni

5 części 40-50% zimnego alkoholu

Przygotowanie:

1 część świeżego lub suchego zmielonego ziela lub korzeni zalać 5 częściami 40-50% zimnego alkoholu, odstawić na 7 dni, następnie przelać do ciemnej buteleczki przecedzając przez gazę.

Stosowanie:

Stosować 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody. Zewnętrznie do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, liszajce, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe) w stanie nierozcieńczonym;

do okładów, płukanek i przemywania skóry po rozcieńczeniu: 1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej.

Źródło:

https://rozanski.ch/forum/index.php?topic=8176.0

jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik 🙂

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *