Nalewka z czarnej i czerwonej porzeczki

0 Comments

Składniki:

1 kg dojrzałych porzeczek zarówno czarnych i czerwonych w równych proporcjach

300 g cukru

1 litr lub 700 ml czystej wódki 45%

1 szklanka spirytusu 96%

Przygotowanie:

Owoce włożyć do słoja, przesypać cukrem i postawić na nasłonecznionym parapecie na co najmniej dwa tygodnie. Po 2 tygodniach sok zlać do butelki i odstawić do lodówki, a owoce zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić nalewkę, dodać spirytus i sok z lodówki.Odstawić na 2 miesiące, następnie nalewkę przefiltrować i odstawić aby dojrzała co najmniej na kilka miesięcy.

Stosowanie:

Zażywać 2 łyżeczki nalewki rozcieńczone w 2 łyżkach wody przy problemach z krążeniem oraz na poprawę odporności.

Źródło:

Alina Stradecka ,, Nalewki lecznicze” Warszawa 2011

Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik:

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *