ZIMOWE HERBATKI

0 Comments

Cześć, witaj na blogu Artemisia. Dzisiaj zapraszam Cię na wpis o rozgrzewających herbatkach, idealnie nadających się na chłodne, jesienne i zimowe wieczory.

Do pojemnika, kubka lub dzbanka wkładamy jeden lub dwa składniki z kategorii owoców. Może to być :

Pomarańcza: Ta pochodząca z Chin roślina w czasach średniowiecza, była ulubienicą arabskich medyków. Dlaczego? M.in. ze względu na działanie uspokajające, antydepresyjne, poprawę trawienia, pomoc wykrztuśną przy kaszlu oraz gaszenie pragnienia. A to tylko niektóre z właściwości tej egzotycznej rośliny.

Cytryna: Najbardziej znana ze względu na zawartość witaminy C, jednak to nie jedyna jej właściwość. Jest pomocna przy bólach głowy ma działanie odświeżające, przeciwzapalne, wzmacnia również system nerwowy.

Grejpfrut: wykazuje silne działanie przeciwutleniające i przeciwwirusowe, jest idealnym owocem w dietach odchudzających, ze względu na niski indeks glikemiczny. Dodatkowo zapobiega powstawaniu schorzeń rakowych.

Jabłko: działa na organizm oczyszczająco, wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Jest to również dobre źródło soli mineralnych oraz witamin w przypadku anemii oraz osłabieniu.

Gruszka, pobudza komórki mózgowe i poprawia koncentracje, oraz, dzięki zawartości jodu, korzystnie wpływa na tarczycę. Wspomaga również trawienie, czy leczenie anemii.

Maliny: Te niewielkie owoce stosowane są przy niestrawnościach, oraz jako środek antyreumatyczny. Są one bogate w mikroelementy oraz witaminy, dzięki czemu są bardzo odżywcze. Mogą również mieć zastosowanie przy bólu gardła, kaszlu, a syrop z owoców malin chroni przed powstaniem kamienia nazębnego. Jako ciekawostkę wspomnę, że do dziś herbatka, napar z liści malin jest stosowany w ramach przygotowania do porodu.

Ja dzisiaj użyję pomarańczy oraz cytryny.

Następnie dodajemy przyprawy. Ja proponuję dwie, lub trzy, a są to m.in.:

Imbir, najlepiej świeży: wzmacnia odporność oraz pomaga leczyć infekcje ponieważ ma działanie antybakteryjne i oczyszczające, zwiększa również koncentracje dzięki korzystnemu działaniu na ukrwienie mózgu. Dodaje lekko ostrego, korzennego smaku i działa rozgrzewająco

Goździki, wspomagają trawienie, pomagają obniżyć poziom cukru, pobudzają krążenie oraz pomagają w bólach zęba, głowy czy gardła. Dzięki związkowi chemicznemu o nazwie eugenol, który ma bardzo silne działanie znieczulające oraz odkażające Dodają lekko pikantnego, słodkiego, korzennego smaku i działają rozgrzewająco.

Cynamon obniża poziom cukru we krwi, pobudza krążenie. Jest także pomocny przy podrażnieniu dróg oddechowych i kaszlu. W smaku ostry, lekko szczypiący, rozgrzewający.

Kurkuma głównym jej składnikiem jest kurkumina, która ma działanie przeciwzapalne, oraz wzmacnia odporność poprzez niszczenie chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów, sprzyja także zmniejszeniu masy ciała.

Złóżmy teraz naszą herbatkę w całość!

Dodatkowa wskazówka: Goździki można wetknąć w plastry owocu – w moim przypadku pomarańczy, dzięki temu nie będą luźno pływać.

Czas na główny składnik, czyli herbatę. Ja użyłam herbatki „wrzuć na luz”.

Po dodaniu herbaty wszystko zalewamy zagotowaną, gorącą wodą i czekamy około 10 minut.

Gdy herbata się zaparzy, wlewamy lub dorzucamy ulubione słodzidło, może to być np.

Sok malinowy, Miód, ksylitol, erytrytol, stewia lub inne wg preferencji. Teraz mieszamy i nasz napój jest gotowy!

Dzisiaj przedstawiłam moje ulubione połączenie, ale jestem ciekawa, jak Ty najbardziej lubisz pić swoją zimową herbatkę, podziel się tym ze mną w sekcji komentarzy! A ja tymczasem idę rozkoszować się chwilą z ciepłym kocykiem, herbatką i książką …!

Może wolisz materiał w formie wideo? Zapraszam do obejrzenia filmiku

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *