ARONIA DOBRA NA WSZYSTKO

0 Comments

ARONIA DOBRA NA WSZYSTKO – NAJSMACZNIEJSZE LEKARSTWO NA ŚWIECIE

Fascynujące ciekawostki

Jesteśmy największym producentem aronii na świecie – uprawiamy jej ok. 70 %.                   
90 % wylatuje w świat – m. in. do Japonii, Niemiec, Holandii, USA.

Dlaczego Polska ma owoce jagodowe?

– Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu. Jest to klimat kontynentalny, którego cechą są duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są ciepłe, a noce zimne. Takich owoców nie da się wyprodukować nad Morzem Śródziemnym, Czarnym czy Atlantykiem. Zimne noce dają nam wybarwienie i dużą ilość antocyjanów.

Zbiory aronii z roku na rok są coraz większe.

Owoce aronii umyć i oczyścić z szypułek, zamrozić na 2-3 dni, aby pozbyć się goryczki.

My Polacy ciągle nie doceniamy aronii, spożywamy jest mało w stosunku do innych owoców.

Aronia dobra na wszystko? Zdecydowanie tak!

  • na choroby neurologiczne (podawany ekstrakt z aronii grupie 100 osób w wieku powyżej 70 lat już po kilku miesiącach spowodował poprawę pamięci u wszystkich badanych. Odnotowano także u nich poprawę procesu uczenia się); 
  • w profilaktyce oraz w leczeniu chorób nowotworowych (przeprowadzone badania na ludzkich komórkach raka wątroby i raka piersi wykazały, że wyciągi z owoców aronii posiadają właściwości antymutagenne i przeciwnowotworowe. Aronia zmniejsza także działania niepożądane występujące w trakcie przyjmowania leków przeciwnowotworowych);
  • we wspomaganiu wzroku (rutyna występująca w aronii hamuje rozwój jaskry oraz zaćmy. Aronia niweluje także szkodliwe skutki działania promieniowania monitorów komputerowych);
  • na choroby układu krążenia (aronia polecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ pomaga je obniżyć oraz zmniejsza poziom LDL – złego cholesterolu);
  • w walce z otyłością;
  • w spowalnianiu procesów starzenia się (dzięki dużej zawartości antocyjanów);
  • na poprawę odporności;
  • w terapii cukrzycy (reguluje poziom glukozy we krwi);
  • w walce z zaburzeniami hormonalnymi, szczególnie w czasie menopauzy.

Olej z aronii

Uzyskiwany z nasion aronii olej jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego, α-linolenowego oraz Ω-9 – oleinowego). Bardzo dobrze się wchłania. Liczne korzystne właściwości sprawiają, że znajduje zastosowanie w medycynie oraz kosmetyce.

Właściwości oleju z aronii:

  • skraca czas gojenia się ran, oparzeń;
  • hamuje zmiany zwyrodnieniowe;
  • zapobiega czopowaniu ujść gruczołów łojowych;
  • posiada działanie przeciwzaskórnikowe.
  • w kosmetykach używany jest jako emolient: bardzo dobrze nawilża oraz wzmacnia barierę lipidową skóry, dzięki czemu hamuje przez naskórkową utratę wody (TEWL).

Zastosowanie aronii w kosmetyce

Aronia posiada silne właściwości przeciwutleniające, zmniejsza zmiany rumieniowe oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu stosowana jest w produkcji kosmetyków zmniejszających rumień skóry.

Potężna dawka antyoksydantów sprawia, że zapobiega fotostarzeniu się skóry. Udowodniono właściwości ochronne aronii przed wpływem promieniowania UV (dzięki antocyjanom). Te właściwości sprawiają, że używana jest w kosmetykach przeciwstarzeniowych.

Preparaty z aronią szczególnie polecane są osobom z trądzikiem ze względu na działanie antybakteryjne i zmniejszające zmiany trądzikowe. Redukują aktywność gruczołów łojowych. Zawartość witaminy C oraz cynku wzmacnia skórę, dzięki czemu chroni przed pękaniem naczyń krwionośnych, w związku z czym aronia polecana jest osobom z cerą naczynkową. Peeling z aronii nie zaszkodzi osobom posiadającym skórę wrażliwą, ponieważ oprócz złuszczania naskórka będzie ją dodatkowo nawilżał. 

BADANIA NAUKOWE

Obejrzyj filmik o ciekawostkach dotyczących aronii

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *