Składniki:
2 kg owoców aronii
2 szklanki soku z malin
2 kg cukru
3 cytryny
3 litry wody
Sposób przygotowania:
- Owoce aronii umyj i włóż do garnka
- Owoce zalej połową wody i gotuj na mały ogniu przez 25 minut
- Odstaw na noc
- Rano wyciśnij sok przez praskę do ziemniaków i przecedź przez sitko
- Przeciśniętą część owoców zalej pozostałą połową wody i gotuj przez 20 minut na małym ogniu
- Przecedź sok przez sitko i połącz z pozostałym sokiem
- Do całości dodaj cukier, sok malinowy i wyciśnięty sok z cytryn
- Wymieszaj i gotuj przez 5 minut
- Sok rozlej do ciemnych butelek i postaw do góry dnem.
- Poczekaj do ostudzenia butelek i umieść je w chłodnym miejscu. Poziom średni, czas przygotowania 2 dni przepis pochodzi z książki A. Pawłowski, D.Szeląg ,, Naturalne leczenie”