ARONIA CZARNOOWOCOWA

0 Comments

aronia melanocarpa – nazwa łacińska

Rodzina: Różowate

Wykaz gatunków: 

  • aronia czerwona Aronia arbutifolia
  • aronia czarna Aronia melanocarpa
  • aronia śliwolistna Aronia xprunifolia

Nazwy w innych językach: 

Black Chokeberry – po angielsku; Schwarze Aronia po niemiecku; Arónie černá – po czesku; Aronia Noir – po francusku; Chokeberry Negro – po hiszpańsku

Roślina ta jest blisko spokrewniona z jarzębami, stąd często nazywana czarną jarzębiną.

Pochodzi z Ameryki Północnej. Indianie bardzo dobrze znali korzyści tej rośliny. Jest niskim, rozgałęzionym i długowiecznym krzewem. Osiąga wysokość 250 cm. Rośnie niemal na każdej glebie, jest odporna na suszę i mróz. Nie jest kapryśna w uprawie, może stanowić element dekoracyjny ogrodu ze względu na zmieniający się kolor liści w zależności od pory roku, pszczoły ją uwielbiają. Krzew Aronii posiada ciemnobrunatną barwę oraz proste, wzniesione pędy. Liście są szerokie o eliptycznym kształcie i ząbkowanych brzegach, ułożone są naprzemianlegle, posiadają ciemnozieloną barwę, która jesienią zmienia się w krwistoczerwony odcień. Białe kwiaty lub lekko różowe są niewielkie zebrane w baldachogrona. Aronia kwitnie pod koniec maja. Owocem jest owalna jagoda o średnicy 1 cm, dojrzały owoc ma piękną czarnofioletową barwę.

Surowiec lekarski

dojrzałe owoce pozbawione szypułek, które zbieramy pod koniec sierpnia lub na początku września. Owoce Aronii suszymy podobnie jak owoce jarzębiny, początkowo w temp. 30 °C a następnie w temp. 45 °C.

 

Substancje czynne

W owocach aronii : to cukry, liczne minerały i mikroelementy – wapno, żelazo, miedź, molibden, mangan, bor i jod, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, barwniki antocyjanowe, witaminy C, B2, B6 E, prowitaminę A, PP, wysoka zawartość witaminy P.

Działanie

Przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne, przeciwkrwotoczne, wzmacniające naczynia krwionośne, regulujące krążenie krwi, 

Zastosowanie

Medycyna ludowa: sok z aronii stosuje się w chorobach popromiennych, przy wysokim ciśnieniu, w arteriosklerozie, cukrzycy, niedotlenieniu mięśnia sercowego, miażdżycy, wrzodach żołądka, zapaleniu trzustki, w schorzeniach oczu, przy zatruciach metalami ciężkimi oraz w niedoborach witamin. 

Kosmetyka: preparaty z wyciągiem aronii opóźniają procesy starzenia się skóry oraz chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Kuchnia: aronia jest wykorzystywana jako dobry surowiec do dżemów, konfitur, soków, syropów, win, nalewek, składnik herbat owocowych oraz dodatek do mięs i zup  

Działania uboczne i przeciwwskazania

Osoby z chorobą wrzodową, nadkwasotą, ze stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy powinny unikać soku z aronii.

Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi tutaj przepisami i metodami wykorzystania aronii.

sok z aronii, konfitura z aronii, nalewka z aronii II, nalewka z aronii I,

Źródła:

Jadalne owoce leśne prof. dr W. Grochowski Warszawa 1986 r

Zielarnia jak czerpać ze skarbów natury Jan A. Kozłowski, Teresa Wielgosz, Joanna Nawrot, Gerard Nowak, Renata Dawid-Pać, Sebastian Kuczyński Poznań

Białek M. i in., Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012,

https://pl.wikipedia.org/wiki/Aronia

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *