Słój prezentowany na zdjęciu i w filmie ma pojemność 4250 ml.
Składniki:
- 2,5 kg buraków czerwonych,
- 1 łyżeczka kminku,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- 3 listki laurowe,
- 8 ząbków czosnku,
- na 2 litry wody ciepłej 1 duża łyżka cukru i 1 duża łyżka soli
Sposób przygotowania:
- Obieramy buraki i kroimy na drobne plasterki.
- Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
- Układamy w stoiku warstwami buraki, czosnek, listki, ziele, pieprz.
- Całość zalewamy wodą z kminkiem.
- Stoik przykrywamy szmatką i umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu.
- Zakwas powinien być gotowy po około 10 dniach – sprawdzamy czy jest smakowity.
- Jeśli jest gotowy, trzymamy go w lodówce.
My pijemy pół szklanki codziennie.
Łatwy, czas przygotowania 45 minut.
NA ZDROWIE:)