Sałatka Swietłany z burakiem

0 Comments

Składniki:

  • 70 dkg kapusty kiszonej lub ogórek kiszony albo jedno i drugie,
  • 50 dkg fasoli białej średniej lub dużej,
  • 3 średnie lub duże buraki,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 8 łyżej oliwy z oliwek,
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

  1. fasolę moczymy w osolonej wodzie ok. 12 godzin wcześniej,
  2. odlewamy wodę z moczenia fasoli, nalewamy nową, gotujemy ją do miękkości, solimy pod koniec gotowania – 1 łyżka soli,
  3. buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st., góra dół, przez ok. 1 – 1,5 godziny,
  4. ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach – ok. 35 – 40 minut.
  5. ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę,
  6. buraki kroimy w grubszą kostkę,
  7. cebulę kroimy i drobną kostkę,
  8. kapustę kiszoną odciskamy z wody i kroimy,
  9. łączymy wszystkie składniki,
  10. dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę tymianku,
  11. mieszamy całość.

poziom średni, czas przygotowania 15 h

Smacznego! 😊

Jeśli wolisz zobaczyć jak powstaje sałatka to zapraszamy na filmik

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *