chleby i bułki/ Kuchnia/ Przepisy

Chleb z liśćmi pokrzywy

Składniki:

  • Zakwas wyciągnięty z lodówki 12 h przed pieczeniem chleba; pomiędzy pieczeniem przechowujemy go w komorze zero,
  • 7 g suszonych drożdży = 25 g świeżych,
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej,
  • 1 łyżka oleju może być rzepakowy,
  • 4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, najlepiej orkiszowej,
  • 4 pełne łyżki suszonych  liści pokrzywy,
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 białko do posmarowania chleba z wierzchu,
  • opcjonalnie pestki słonecznika, płatki owsiane, nasiona czarnuszki do posypania chleba z wierzchu.

Wykonanie:

  1. suszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut,
  2. następnie w dużej misce wymieszaj: sól, olej, rozpuszczone drożdże, zakwas, połowę mąki, pokrzywy, słonecznik i sezam,
  3. zagniataj na jednolite ciasto, dodawaj po trochu resztę mąki,
  4. gdy ciasto będzie dobrze ugniecione, przykryj go ściereczką, odstaw w misce w ciepłe miejsce na około 1 h,
  5. jak ciasto podwoi swoją objętość odłóż na kolejne pieczenie zakwas wielkości sporej garści,
  6. podziel ciasto na dwie części i uformuj dwa bochenki chleba i wyłóż je do posmarowanych olejem foremek,
  7. odczekaj jeszcze ok. 30 minut a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni,
  8. posmaruj wierzch rozkłóconym białkiem i posyp tym co uznasz za sensowne – czarnuszka jest super!,
  9. wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz od 40 do 45 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Smacznego! 😊

Jeśli wolisz zobaczyć jak powstaje chleb to zapraszamy na filmik

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply