Rzymscy żołnierze nosili ze sobą nasiona pokrzywy, aby wcierać je w skórę w celu przeciwdziałania skutkom drętwienia kończyn z powodu zmęczenia i warunków atmosferycznych.
W krajach arabskich nasiona pokrzywy dodawano do końskiej karmy, aby sierść koni nabrała połysku.
Dawniej traktowano pokrzywę jako „roślinę dla ubogich” – rosła wszędzie, a gospodynie wiejskie wykorzystywały jej właściwości w stanach osłabienia organizmu.
Szerokie zastosowanie pokrzywy– źródło „Zielnik Lekarski” z 1919 r.
Badania naukowe potwierdzają właściwości prozdrowotne pokrzywy.
Więcej na ten temat znajdziesz w filmiku.
![](https://artemisia.pl/wp-content/uploads/2023/01/zielnik.png)
![](https://artemisia.pl/wp-content/uploads/2023/01/przepis-z-zielnika.png)
![](https://artemisia.pl/wp-content/uploads/2023/01/pokrzywa-badania-2015-r.png)