Pokrzywa w kokosie danie z Filipin

0 Comments

To potrzebujesz:

1. Jeden duży orzech kokosu lub mleczko kokosowe 0,5 litra oraz wiórki kokosu.

2. Garść liści pokrzywy

3. Paski babusa

4. Jedna czerwona cebula

5. Jedna główka czosnku

6. Kawałek świeżego imbiru

7. Trzy ostre papryki

8. 100 ml wody

9. Trzy łyżki oleju kokosowego

10. Sól i pieprz do smaku

11. 150g ryżu

Sposób przygotowania

Garść liści pokrzywy podziel na dwie części, jedną poszatkuj, a drugą nie . Cebule, czosnek, imbir oraz paprykę pokrój tak jak lubisz. Poszatkowane liście pokrzywy wymieszaj z wiórkami kokosowymi i paroma łyżkami mleczka kokosowego. Dodaj wodę wymieszaj i przecedź przez sitko. Na patelnie wlej olej i go rozgrzej, następnie wrzuć czosnek, imbir i cebulę, kiedy cebula się zarumieni wrzuć babus, wlej to co zostało z przecedzenia przez sitko. Wlej pół szklanki wody. Po paru minutach wlej pół szklanki mleczka kokosowego. Następnie dodaj ostrą paprykę. dodaj soli i pieprzu do smaku. Na sam koniec wrzuć pozostałe liście pokrzywy. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać to co jest na patelni. W miedzy czasie ugotuj ryż. Kiedy pokrzywa będzie miękka danie będzie gotowe. Podawaj z ryżem.

Średni, 30 minut, 2 osoby

Jeżeli wolisz oglądać to kliknij w poniższy link

 
Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *