Składniki do syropu z cebuli:
5 średnich cebul
cukier lub miód
o,5 l emaliowany garnuszek lub termomix
Przygotowanie syropu z cebuli:
Cebule obierz, a następnie pokrój w kostkę lub w krążki, układaj do garnuszka w następującej kolejności:
2 łyżki posiekanej cebuli i dwie łyżki cukru lub miodu i tak dalej, na wierzchu musi być cukier lub miód
Garnek ustaw na podwyższeniu około 15 cm na gazem, który się pali bardzo małym ogniem. Garnuszek przykryj.
Po 10 minutach cukier się rozpuszcza, a cebula puszcza sok. Mieszaj co parę minut, gdy cebula stanie się szklista, sok jest gotowy. Nie wolno doprowadzić do zagotowania syropu.
Podawać ciepły – dzieciom co 2 godziny a dorosłym co 1 godzinę po łyżeczce w przypadku kaszlu i przeziębienia
dla tych co nie posiadają kuchenki gazowej polecam podgrzewacz na świeczkę, natomiast dla tych co posiadają termomix to polecam wykonanie w nim jest najszybciej i najsprawniej : temp. 37 °C, obroty 2, czas 15 minut
poziom łatwy, czas przygotowania 30 minut
Jeżeli wolisz oglądać to zapraszam do filmiku
Przepis pochodzi z książki ,,Zielarskie praktyki Agaty” Agnieszka Barłóg