Składniki:
1 łyżeczka galgantu
1 łyżeczka bertramu
szczypta soli
30 g gałki muszkatołowej
30 g cynamonu w proszku
10 g goździków w proszku
300 g cukru trzcinowego
4 żółtka
1 całe jajko
1 kg mąki orkiszowej typ 650
300-400 g masła lub oleju kokosowego
300 g mielonych słodkich migdałów
ciepła woda
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszać, dodawać powoli ciepłą wodę, aby uzyskać plastyczną konsystencję ciasta
- Gdy ciasto jest już plastyczne to je rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy różne kształty
- Ciastkami wykładamy blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zarumienienia
poziom łatwy, czas przygotowania 45 minut
Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik 🙂