Ciasteczka radości św. Hildegardy

0 Comments

Składniki:

1 łyżeczka galgantu

1 łyżeczka bertramu

szczypta soli

30 g gałki muszkatołowej

30 g cynamonu w proszku

10 g goździków w proszku

300 g cukru trzcinowego

4 żółtka

1 całe jajko

1 kg mąki orkiszowej typ 650

300-400 g masła lub oleju kokosowego

300 g mielonych słodkich migdałów

ciepła woda

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać, dodawać powoli ciepłą wodę, aby uzyskać plastyczną konsystencję ciasta
  2. Gdy ciasto jest już plastyczne to je rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy różne kształty
  3. Ciastkami wykładamy blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
  5. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zarumienienia

poziom łatwy, czas przygotowania 45 minut

Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik 🙂

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *