Składniki na chleb orkiszowy:
1 kg mąki orkiszowej typ 650 (Oberkulmer Rotkorn)
600 ml letniej wody
3 łyżeczki soli Kłodawskiej lub z Wieliczki
3 łyżki maku
Aktywny zakwas 500 g ( przepis znajdziesz https://artemisia.pl/aktywny-zakwas/)
Przygotowanie chleba orkiszowego:
Do szklanej misy przesiej mąkę, dodaj sól, mak, zakwas, stopniowo wlewaj lekko ciepłą wodę, wyrabiaj powoli do uzyskania plastycznej konsystencji, odstaw pod przykryciem na 30 minut potem jeszcze raz wyrabiaj ok. 3 minut, następnie odbierz do słoika szklanego 5 łyżek ciasta, pozostaw w lodówce, na kolejny wypiek chleba.
Formę glinianą lub keksówkę posmaruj masłem, posyp otrębami lub mąką orkiszową z pełnego przemiału i przełóż ciasto, pozostaw w ciepłym miejscu, pod przykryciem na 5-6 h.
Wierzch chleba posmaruj letnią wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut funkcja góra/dół potem zwiększ temperaturę do 200 – 210 stopni funkcja: termo obieg, na 50 minut, Obserwuj proces pieczenia, aby chleb się zarumienił.
Co zrobić z zakwasem ( ciastem ) pozostawionym w szklanym słoiku w lodówce ?
Z zakwasu, który odłożyliśmy do lodówki robimy zaczyn na kolejny chleb.
Uwaga:
Zakwas w szklanym, zakręconym słoiku możesz trzymać do 2 – 3 tygodni w lodówce,
jeśli chcesz dłużej przechować to przełóż go do zamrażarki (lekko przykryj wieczkiem);
Celem przygotowania nowego zaczynu:
zakwas z zamrażarki pozostaw w ciepłym miejscu na 12 h, potem możesz z niego przygotować zaczyn j/n:
Przygotowanie zaczynu:
Przełóż zakwas ze słoika do szklanej lub porcelanowej dużej miski dodaj:
1 szkl. mąki orkiszowej z pełnego przemiału typ 1050;
1 szk. ciepłej wody;
Połącz składniki za pomocą drewnianej łyżki;
Przykryj lnianym lub bawełnianym ręcznikiem;
Pozostaw w ciepłym miejscu na 12 -16 h (im dłużej leżakuje tym kwaśniejszy chleb).
Jeśli wolisz oglądać do zapraszam do filmiku:
Mąkę orkiszową można zakupić w sklepie:
Polskie Centrum św. Hildegardy, Legnica, Alfreda Walkowska
strona: www.hildegarda.pl