Chleb Orkiszowy

0 Comments

Składniki na chleb orkiszowy:

1 kg mąki orkiszowej typ 650 (Oberkulmer Rotkorn)

600 ml letniej wody

3  łyżeczki soli Kłodawskiej lub z Wieliczki

3 łyżki maku

Aktywny zakwas 500 g ( przepis znajdziesz https://artemisia.pl/aktywny-zakwas/)

Przygotowanie chleba orkiszowego:

Do szklanej misy przesiej mąkę, dodaj sól, mak, zakwas, stopniowo wlewaj lekko ciepłą wodę, wyrabiaj powoli do uzyskania plastycznej konsystencji, odstaw pod przykryciem na 30 minut potem jeszcze raz wyrabiaj ok. 3 minut, następnie odbierz do słoika szklanego 5 łyżek ciasta, pozostaw w lodówce, na kolejny wypiek chleba.

Formę glinianą lub keksówkę posmaruj masłem, posyp otrębami lub mąką orkiszową z pełnego przemiału i przełóż ciasto, pozostaw w ciepłym miejscu, pod przykryciem na 5-6 h.

Wierzch chleba posmaruj letnią wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut funkcja góra/dół potem zwiększ temperaturę do 200 – 210 stopni funkcja: termo obieg, na 50 minut, Obserwuj proces pieczenia, aby chleb się zarumienił. 

Co zrobić z zakwasem ( ciastem ) pozostawionym w szklanym słoiku w lodówce ?

Z zakwasu, który odłożyliśmy do lodówki robimy zaczyn na kolejny chleb.

Uwaga:

Zakwas w szklanym, zakręconym słoiku możesz trzymać do 2 – 3 tygodni w lodówce,

jeśli chcesz dłużej przechować to przełóż go do zamrażarki (lekko przykryj wieczkiem);

Celem przygotowania nowego zaczynu:

zakwas z zamrażarki pozostaw w ciepłym miejscu na 12 h, potem możesz z niego przygotować zaczyn j/n:

Przygotowanie zaczynu:

Przełóż zakwas ze słoika do szklanej lub porcelanowej dużej miski dodaj:

1 szkl. mąki orkiszowej z pełnego przemiału typ 1050;

1 szk. ciepłej wody;

Połącz składniki za pomocą drewnianej łyżki;

Przykryj lnianym lub bawełnianym ręcznikiem;

Pozostaw w ciepłym miejscu na 12 -16 h (im dłużej leżakuje tym kwaśniejszy chleb).

Jeśli wolisz oglądać do zapraszam do filmiku:

Mąkę orkiszową można zakupić w sklepie:

Polskie Centrum św. Hildegardy, Legnica, Alfreda Walkowska

strona: www.hildegarda.pl

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *