Składniki:
1 kg dojrzałych porzeczek zarówno czarnych i czerwonych w równych proporcjach
300 g cukru
1 litr lub 700 ml czystej wódki 45%
1 szklanka spirytusu 96%
Przygotowanie:
Owoce włożyć do słoja, przesypać cukrem i postawić na nasłonecznionym parapecie na co najmniej dwa tygodnie. Po 2 tygodniach sok zlać do butelki i odstawić do lodówki, a owoce zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić nalewkę, dodać spirytus i sok z lodówki.Odstawić na 2 miesiące, następnie nalewkę przefiltrować i odstawić aby dojrzała co najmniej na kilka miesięcy.
Stosowanie:
Zażywać 2 łyżeczki nalewki rozcieńczone w 2 łyżkach wody przy problemach z krążeniem oraz na poprawę odporności.
Źródło:
Alina Stradecka ,, Nalewki lecznicze” Warszawa 2011
Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik: