Ładowanie

Nalewka z czarnej i czerwonej porzeczki

Składniki:

1 kg dojrzałych porzeczek zarówno czarnych i czerwonych w równych proporcjach

300 g cukru

1 litr lub 700 ml czystej wódki 45%

1 szklanka spirytusu 96%

Przygotowanie:

Owoce włożyć do słoja, przesypać cukrem i postawić na nasłonecznionym parapecie na co najmniej dwa tygodnie. Po 2 tygodniach sok zlać do butelki i odstawić do lodówki, a owoce zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić nalewkę, dodać spirytus i sok z lodówki.Odstawić na 2 miesiące, następnie nalewkę przefiltrować i odstawić aby dojrzała co najmniej na kilka miesięcy.

Stosowanie:

Zażywać 2 łyżeczki nalewki rozcieńczone w 2 łyżkach wody przy problemach z krążeniem oraz na poprawę odporności.

Źródło:

Alina Stradecka ,, Nalewki lecznicze” Warszawa 2011

Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik:

Moje motto: Syr, 38:4,,Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził.'' Od dziecka pasjonują mnie zioła. Wychowałam sie na wsi, mama przekazała mi wiedzę o ziołach, którą ona pozyskała od babci. Jestem fitoterapeutka i art terapeutką. Należę do Międzynarodowego Stowarzyszenia św. Hildegardy.

Opublikuj komentarz

Verified by MonsterInsights