Ładowanie

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Poniżej prezentuje Ci składniki oraz sposób przygotowania pesto z czosnku niedźwiedziego,

jeśli chcesz sobie przypomnieć co takiego ma w sobie czosnek niedźwiedzi to kliknij w link https://artemisia.pl/czosnek-niedzwiedzi/

Składniki:

  1. Duża garść świeżego czosnku niedźwiedziego
  2. 60 gram dowolnych orzechów
  3. Odrobina soku z cytryny
  4. 100 gram oliwy z oliwek
  5. około 100 gram twardego sera, najlepiej koziego
  6. Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania pesto z czosnku niedźwiedziego

zebrany czosnek niedźwiedzi myjemy i wkładamy do blendera i blendujemy

następnie dodajemy orzechy, kawałki sera i odrobinę cytryny i znowu blendujemy

na końcu dodajemy oliwę z oliwek

następnie przekładamy do szklanego pojemnika, może to być słoik

Pesto z czosnku niedźwiedziego przechowujemy w lodówce, aby dłużej mogło być przechowywane zalewamy je 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Łatwy, czas przygotowania 15 minut pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego to prawdziwy kulinarny skarb – intensywne, świeże, lekko czosnkowe, ale bardziej zielone i delikatniejsze niż klasyczny czosnek. Oto 10 świetnych zastosowań, które wyniosą Twój pesto na wyższy poziom:


🍝 1. Do makaronu

– klasyka! Wymieszaj pesto z gorącym spaghetti, dodaj odrobinę parmezanu i oliwy. Gotowe w 5 minut.

🥖 2. Na grzanki lub bruschettę

– posmaruj chrupiący chleb, dodaj pomidora lub suszonego pomidora i mozzarellę.

🧀 3. Do serów

– podaj jako dodatek do deski serów, zwłaszcza koziego, ricotty lub sera pleśniowego.

🥔 4. Do ziemniaków (pieczonych lub gotowanych)

– wymieszaj z ciepłymi ziemniakami albo polej ziemniaki z ogniska – sztos!

🥩 5. Jako marynata do mięsa

– wymieszaj z oliwą i cytryną, natrzyj nim kurczaka, indyka, a nawet rybę.

🍳 6. Do jajek i omletów

– łyżeczka pesto na jajko sadzone, jajka na twardo lub jako farsz do omletu.

🥗 7. Do sałatek jako dressing

– rozrzedź odrobiną soku z cytryny i oliwy – i masz genialny zielony dressing.

🥬 8. Z kaszami, ryżem, bulgurem

– dodaje wyrazistości prostym daniom – świetnie komponuje się z pęczakiem.

🥟 9. Jako farsz lub dip do pierogów

– np. jako dodatek do pierogów z serem albo warzywami.

🍕 10. Na pizzę lub focaccię

– zamiast klasycznego sosu pomidorowego – zielona rewolucja!

Jeżeli lubisz oglądać to zapraszam na filmik poniżej, w którym Ania prezentuje przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego. 

Moje motto: Syr, 38:4,,Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził.'' Od dziecka pasjonują mnie zioła. Wychowałam sie na wsi, mama przekazała mi wiedzę o ziołach, którą ona pozyskała od babci. Jestem fitoterapeutka i art terapeutką. Należę do Międzynarodowego Stowarzyszenia św. Hildegardy.

Verified by MonsterInsights