Pelargonia pachnąca – roślina o silnym i orzeźwiającym zapachu
Pelargonium graveolens – nazwa angielska
Rodzina: Bodziszkowate
Gatunek: Bylina
Istnieje ponad 100 odmian pachnących pelargonii z interesującymi odmianami, takimi jak mięta, róża, jabłko, morela, gałka muszkatołowa, cytryna, pomarańcza, limonka, imbir, czekolada, cynamon i kokos.
Nazwy w innych językach :
geranuim odoratum – po łacinie; duftende Geranie – po niemiecku; pelargónie vonné – po czesku; géranium parfumé – po francusku; fragante geranio – po hiszpańsku
Inne nazwy pelargonii pachnącej :
geranium, anginka, anginowiec, ruzyndla, pelargonium citrosum, pelargonia francuska,
Roślina pochodzi z południowej i wschodniej części Afryki.Nazwą pelargonia pachnąca określa się również całą grupę mieszańców i kultywarów pochodzących od innych gatunków pelargonii o silnym zapachu. Rośliny te były niezwykle popularne w XVIII i XIX wieku; zwłaszcza w świecie anglojęzycznym.
Uprawiane osiągają 1 metr wysokości to półkrzewy. Liście naprzeciwległe, długoogonkowe, owłosione, z blaszką głęboko powycinaną i ząbkowaną na brzegu. Pelargonia pachnąca jest rośliną wieloletnią i długowieczną. Jest rośliną światłolubną.
Kwiaty Zebrane w 5–10 kwiatowe baldachy wyrastające na długich szypułkach z kątów liści. Mają kolor od białego do bladopurpurowego, górne płatki zazwyczaj mają ciemniejsze żyłkowanie.
Bardzo charakterystyczną cechą tej rośliny jest silny, różany, aromatyczny i orzeźwiający zapach wydzielający się zwłaszcza przy potarciu liści, wytwarza bowiem duże ilości olejków eterycznych.
Surowiec zielarski:
To liście lub całe ziele, korzeń.
Substancje czynne:
związki żywiczne, pektyny, garbniki, związki glikozydowe, kumaryny, saponiny, liczne witaminy i minerały, chlorofil, polisacharydy, olejki eteryczne,
Działanie:
Surowiec wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Stosuje się go jako środek ściągający, tamujący krwawienia, przeciwskurczowy, moczopędny, antybiotykowy, tonizujący, trawienny, przeciwbólowy, w chorobach żołądka, wrzodach układu pokarmowego, prostych biegunkach i krwotokach wewnętrznych, urazach nerek, żółciopędny, uspokajający i ściągający.
Zastosowanie:
Medycyna ludowa :
Geranium tonizuje organizm, pomaga aktywować trawienie. Olejek geraniowy pomaga w stanach depresyjnych i załamaniach nerwowych. Doskonale usuwa napięcie nerwowe powstałe w wyniku stresu, przywraca dobre samopoczucie psychiczne. Zwiększa aktywność umysłową i fizyczną, szczególnie u osób starszych. Łagodzi objawy menopauzy, wspomaga pracę serca, harmonizuje pracę gruczołów dokrewnych. Roślina wykorzystywana przy migrenowych bólach głowy.
Kosmetyka:
Z olejku geraniowego produkuje się perfumy o wyjątkowym zapachu. Należy nadmienić, iż olejek jako składnik produktów do pielęgnacji włosów aktywuje aktywność cebulek włosowych i poprawia wzrost włosów. Pomaga w walce z łupieżem. W olejkach do masażu i kąpieli pomaga rozluźnić mięśnie. Doskonale pielęgnuje suchą i zapalną skórę, jest skuteczny przy swędzeniu, podrażnieniach i plamach na skórze.
Ogród:
Zapach tej rośliny skutecznie odstrasza komary i muchy.
Kuchnia:
Zarówno kwiaty, jak i liście są jadalne.Powszechnym zastosowaniem w kuchni jest zrobienie pachnącego ciasta z geranium ( babka piaskowa) jak również cukru. Liście dodaje się do herbaty przez co ma ona oryginalny smak. Liście geranium dodaje się do deserów i napojów.
Weterynaria:
Uwaga : Te rośliny są toksyczne dla zwierząt domowych.
Działania uboczne i przeciwwskazania
Wysokie dawki olejku geraniowego są toksyczne. Geraniol może powodować depresję ośrodkowego układu nerwowego, bóle głowy, skurcze.
Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi tutaj przepisami i metodami wykorzystania pelargonii pachnącej:
herbata, wywar, ciasto, cukier, olejek, wywar, ekstrakt z liści, ekstrakt z korzenia,
Jeżeli chcesz zobaczyć wygląd rośliny to zapraszam
Jak lubisz słuchać to zapraszam do filmiku 🙂
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pelargonia_pachn%C4%85ca
https://ladyx.decorexpro.com/es/geran-poleznye-svojstva/