czosnek pospolity/ Herbarium/ Spis roślin/ Zwierzęta

CZOSNEK POSPOLITY

czosnek pospolity

Czosnek pospolity – naturalny antybiotyk

allium sativum L. – nazwa łacińska

Rodzina: Amarylkowate

Gatunek: bylina

Odmiany czosnku:

niedźwiedzi, sałatkowy, słoniowy, askaloński, szczypiorek

Nazwy w innych językach :

Bawang– na Filipinach; Česnek– w Czechach; Hvitløk– w Norwegii; 

Ajo/ Ajo Comun/ Ajo Vulgar– w Hiszpanii; Aglio/ Aglio Comune– we Włoszech

Inne nazwy Czosnku:

cuchnąca róża

Tak czy inaczej jest to wieloletnia, kwitnąca roślina cebulowa rozmnażana wegetatywnie. Cebula składa się z cebulek-ząbków osadzonych na płaskiej piętce z nielicznymi nitkowatymi korzeniami przybyszowymi. Natomiast liście ma  płaskie, gładkie, wgłębione żłobkowato, równowąskie. Dorosła roślina posiada od 8 do 12 listków . Kwitnie od lipca do sierpnia. Kwiaty ma drobne, różowo-białe. Właściwie czosnek uprawiany jest praktycznie wszędzie, na całej kuli ziemskiej. Pochodzi ze stepów środkowoazjatyckich. Podsumowując  Czosnek uprawiany jest od czasów prehistorycznych, w starożytnym Egipcie był głównym składnikiem pożywienia ludności, Rzymianie przypisywali mu zdolność podnoszenia ducha i męstwa w boju, natomiast starożytni Grecy i Słowianie byli przekonani, że czosnek chroni przed ukąszeniami żmij. W średniowieczu uważano, że warzywo to chroni przed dżumą, zatruciami oraz gruźlicą.

Surowiec zielarski:

to świeże cebule czosnku pospolitego Bulbus Allii sativi recens, zbiór rozpoczyna się jesienią, młode liście zebrane przed kwitnieniem

Substancje czynne:

olejek eteryczny, związki siarki i jej pochodne ( alliina ), fitosterole, flawonoidy, aminokwasy, enzymy, śluzy, pektyny, inulina, witaminy C, B1, PP, sole mineralne, kwas nikotynowy, cukry.

Działanie:

przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, napotne, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, obniżające ciśnienie krwi oraz poziom cukru, przeciwreumatyczne, wykrztuśne, przeciwzakrzepowe, przeciwhistaminowe, przeciwzapalne,

Zastosowanie:

Medycyna ludowa : doustnie w nieżycie jelit, biegunce spowodowanej zakażeniem na tle pokarmowym, robaczycy, atonii jelit, wzdęciach i kurczach jelit, po leczeniu czerwonki bakteryjnej i pełzakowatej, w nadciśnieniu, reumatoidalnym zapaleniu stawów, miażdżycy, , nieżycie oskrzeli, rozszerzeniu oskrzeli, przeciwsklerotyczne, rozedmie płuc i stanach ropnych; zewnętrznie – w ropnych zapaleniach gardła, dziąseł i migdałków, anginie, uszkodzeniach skóry, odleżynach, ropnych i zapalnych stanach skóry spowodowanych przez gronkowiec złocisty, żylakach odbytu, rzęsistkowicy, drożdżycy i grzybicy pochwy. Jako lek pierwszej pomocy.

Kosmetyka: wzmacnia cebulki włosów, zapobiega łupieżowi i wypadaniu włosów, łagodzi objawy łuszczycy, poprawia mikrokrążenie skóry, stosowany przy trądziku i wypryskach

Ogród: posadzony pod brzoskwiniami i wiśniami chroni drzewa przed kędzierzawością liści

Kuchnia: – stosowany jako przyprawa przy produkcji wędlin, konserw, przy soleniu mięsa i warzyw, dodawany do sałat, grzybów, dań mięsnych oraz marynat, można go kisić

Weterynaria: – stosowany przy epizootii zapalenia naczyń chłonnych, oxyuris equi, nosówce psów, chorobach przewodu pokarmowego i ropiejących ranach

Działania uboczne i przeciwwskazania

Czosnku nie należy podawać przy zaawansowanych chorobach nerek, nade wszystko nie jest wskazany dla osób z niskim ciśnieniem, w ostrym nieżycie żołądka. Co więcej jest przeciwwskazany dla matek karmiących. Wadą jest przykry zapach z ust występujący przez pewien czas po jego spożyciu. W tym przypadku przykry zapach można zminimalizować jedząc z czosnkiem jednocześnie liście selera, pietruszki tudzież estragonu.

Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi tutaj przepisami i metodami wykorzystania czosnku

czosnek w plasterkach, nalewka czosnkowa, wyciąg z czosnku bezwonny, wyciąg, olejowy z czosnku, wyciąg glicerynowy z czosnku, lewatywa przeciw owsikom, mieszanka o działaniu bakteriobójczym, kiszony czosnek, oprysk z czosnku, sok z czosnku, masło z czosnkiem niedźwiedzim, syrop czosnkowy, napar czosnkowy, kotleciki wieprzowe z czosnkiem po filipińsku

Źródła:

Aleksander Brückner Słownik etymologiczny języka polskiego

Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniecki, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987

https://en.wikipedia.org/wiki/Garlic

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights