I etap
50 g mąki żytniej typu 2000 lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału typu 1050 oraz 50 ml wody zamieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu ( 26 °C) na 24 godziny
II etap
Do mieszaniny z I etapu dodaj nastepujące składniki: 100 g mąki żytniej typu 2000 lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału typu 1050 i 100 ml wody oraz 20 g cukru, zamieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu ( 26 °C) na 24 godziny. Masa powinna lekko urosnąć i lekko opaść.
III etap
Do mieszaniny z II etapu dodaj następujące składniki: 100 g mąki żytniej typu 2000 lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału typu 1050 oraz 100 ml wody. Zamieszaj wszystko i pozostaw w ciepłym miejscu ( 26 °C) na 12 godziny.
Zakwas w ilości 500 g jest gotowy