Bluszczyk kurdybanek – na dobre trawienie
Glechoma hederacea – nazwa łacińska
Rodzina: Jasnowatych
Gatunek: Bylina
Ziele opisywała św. Hildegardy
Nazwy w innych językach :
Kurdybanek ivy – po angielsku; Kurdybanek-Efeu – po niemiecku; Kurdybánek břečťan – po czesku; Lierre de Kurdybanek – po francusku; hiedra kurdybanek – po hiszpańsku
Inne nazwy bluszczyka kurdybanka :
ziele św. Piotra, bluszcz, bluszcz świni, bluszcz ziemny, ptasie główki, gundram, kundran, kołtunnik, kurwanek, kondratek
Jest to roślina wieloletnia, miododajna. Preferuje gleby zasobne w składniki mineralne, szczególnie w azot.
Występuje w całej Europie, pospolita w Polsce w wilgotnych zaroślach, łąkach i przydrożach. Roślina wysokości 10–20 cm, z długimi pełzającymi rozłogami, łatwo zakorzeniającymi się. Zakwita w drugim roku życia, kwitnie od kwietnia do czerwca. Jednakże w uprawach rolnych, szczególnie w ogrodach, jest pospolitym chwastem
Surowiec zielarski:
Nadziemne , górne części pędów stanowiące ziele. Surowiec zbiera się w okresie kwitnienia.
Substancje czynne:
Ziele zawiera śladowe ilości olejku eterycznego, garbniki, cholinę jak również substancję goryczkową, kwas organiczny oraz sole mineralne.
Działanie:
Bluszczyk kurdybanek wzmaga wydzielanie żółci, wspomaga odtruwanie i oczyszczanie wątroby. Pobudza i usprawnia przemianę materii, reguluje wypróżnienia. Korzystnie wpływa na metabolizm. Działa moczopędnie i rozkurczowo. Wykazuje działanie przeciwzapalne i regenerujące błony przewodu pokarmowego, dróg moczowych i oddechowych. Kwas organiczny bluszczyka kurdybanka działa hamująco na tworzenie się kamieni cholesterolowych i ułatwia ich rozpuszczanie.
Bluszczyk kurdybanek – zastosowanie:
Medycyna ludowa :
Sprawdza się przy niestrawności i zaparciach, zespole zaburzonego wchłaniania w przebiegu długotrwałych nieżytów przewodu pokarmowego. Doskonały w leczeniu zakażeń i nieżytów, w tym alergicznych dróg oddechowych. Polecam przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani, w zapaleniu płuc i zatok. Wspomaga procesy usuwania ksenobiotyków i szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii z ustroju.
Kosmetyka:
Stosowany do przemywań skóry w trądziku pospolitym i świądzie. Nalewka z kurdybanka polecana w przypadku łojoku, łupieżu oraz stanów zapalnych skóry wywołanych przez drożdżaki.
Ogród:
Używany jest w kompozycjach małych zielników.
Kuchnia:
Używany jako przyprawa do mięsa i zup oraz sałatek. Natomiast do omletów wykorzystywany jako farsz. Można dodawać go również do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak.
Weterynaria:
Odwar z bluszczyka kurdybanka z solą podaje się krowom na poprawę mleka. Cielętą podaje się odwar tej rośliny przy flegmiastej biegunce, natomiast koniom podaje się w przypadkach zatrzymania moczu.
Działania uboczne i przeciwwskazania
W dawkach leczniczych objawów niepożądanych nie zauważono.
Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi tutaj przepisami i metodami wykorzystania bluszczyka kurdybanka:
odwar, herbata, sok, wyciąg wodny, napar, nalewka kurdybankowa, syrop z kurdybanka, Intrakt ze świeżego ziela.
Dla tych co lubią oglądać film poniżej 🙂
Źródła:
Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniecki, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluszczyk_kurdybanek
https://rozanski.li/572/bluszczyk-kurdybanek-glechoma-hederacea-l-raz-jeszcze/
Monika Kujawska, Łukasz Łuczaj, Joanna Sosnowska, Piotr Klepacki ,, Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych, Słownik Adama Fischera”, Łódź 2014