BLUSZCZYK KURDYBANEK

0 Comments

Bluszczyk kurdybanek – na dobre trawienie

Glechoma hederacea – nazwa łacińska

Rodzina: Jasnowatych

Gatunek: Bylina

Ziele opisywała św. Hildegardy

Nazwy w innych językach :

Kurdybanek ivy – po angielsku; Kurdybanek-Efeu – po niemiecku;  Kurdybánek břečťan – po czesku;  Lierre de Kurdybanek – po francusku; hiedra kurdybanek – po hiszpańsku

Inne nazwy bluszczyka kurdybanka :

ziele św. Piotra, bluszcz, bluszcz świni, bluszcz ziemny, ptasie główki, gundram, kundran, kołtunnik, kurwanek, kondratek

Jest to roślina wieloletnia, miododajna. Preferuje gleby zasobne w składniki mineralne, szczególnie w azot.

Występuje w całej Europie, pospolita w Polsce w wilgotnych zaroślach, łąkach i przydrożach. Roślina wysokości 10–20 cm, z długimi pełzającymi rozłogami, łatwo zakorzeniającymi się. Zakwita w drugim roku życia, kwitnie od kwietnia do czerwca. Jednakże w  uprawach rolnych, szczególnie w ogrodach, jest pospolitym chwastem

Surowiec zielarski:

Nadziemne , górne części pędów stanowiące ziele. Surowiec zbiera się w okresie kwitnienia. 

Substancje czynne:

Ziele zawiera śladowe ilości olejku eterycznego, garbniki, cholinę jak również substancję goryczkową, kwas organiczny oraz sole mineralne.

Działanie:

Bluszczyk kurdybanek wzmaga wydzielanie żółci, wspomaga odtruwanie i oczyszczanie wątroby. Pobudza i usprawnia przemianę materii, reguluje wypróżnienia. Korzystnie wpływa na metabolizm. Działa moczopędnie i rozkurczowo. Wykazuje działanie przeciwzapalne i regenerujące błony przewodu pokarmowego, dróg moczowych i oddechowych. Kwas organiczny bluszczyka kurdybanka działa hamująco na tworzenie się kamieni cholesterolowych i ułatwia ich rozpuszczanie.  

Bluszczyk kurdybanek – zastosowanie:

Medycyna ludowa :

Sprawdza się przy niestrawności i zaparciach, zespole zaburzonego wchłaniania w przebiegu długotrwałych nieżytów przewodu pokarmowego. Doskonały w leczeniu zakażeń i nieżytów, w tym alergicznych dróg oddechowych. Polecam przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani, w zapaleniu płuc i zatok. Wspomaga procesy usuwania ksenobiotyków i szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii z ustroju.

Kosmetyka:

Stosowany do przemywań skóry w trądziku pospolitym i świądzie. Nalewka z kurdybanka polecana w przypadku łojoku, łupieżu oraz stanów zapalnych skóry wywołanych przez drożdżaki.

Ogród:

Używany jest w kompozycjach małych zielników.

Kuchnia:

Używany jako przyprawa do mięsa i zup oraz sałatek. Natomiast do omletów wykorzystywany jako farsz. Można dodawać go również do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak. 

Weterynaria:

Odwar z bluszczyka kurdybanka z solą podaje się krowom na poprawę mleka. Cielętą podaje się odwar tej rośliny przy flegmiastej biegunce, natomiast koniom podaje się w przypadkach zatrzymania moczu.

Działania uboczne i przeciwwskazania

W dawkach leczniczych objawów niepożądanych nie zauważono.

Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi tutaj przepisami i metodami wykorzystania bluszczyka kurdybanka:

odwar, herbata, sok, wyciąg wodny, napar, nalewka kurdybankowa, syrop z kurdybanka, Intrakt ze świeżego ziela.

Dla tych co lubią oglądać film poniżej 🙂

Źródła:

Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniecki, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluszczyk_kurdybanek

https://rozanski.li/572/bluszczyk-kurdybanek-glechoma-hederacea-l-raz-jeszcze/

Monika Kujawska, Łukasz Łuczaj, Joanna Sosnowska, Piotr Klepacki ,, Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych, Słownik Adama Fischera”, Łódź 2014

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *