chleby i bułki/ Kuchnia/ Przepisy

Chleb z cebulą

chlebek cebulowy

Składniki:

1 średniej wielkości cebula

5 szklanek mąki tortowej

118 ml oleju

120 g masła

90 g solonego masła

150 g cukru lub zamienników

95 g smalcu

175 ml wody

45 ml mleka zagęszczonego

2 krople wanilii

szczypta soli

1 żółtko

sezam

Sposób przygotowania chleba z cebulą:

Pierwsze ciasto

  1. Wymieszaj w misce 2 szklanki mąki i dodaj masło.
  2. Po dalszym mieszaniu dodaj trochę wody, a następnie dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie. Następnie dodaj 2 krople wanilii i ponownie zagnieść ciasto.
  3. Odstaw na 10 minut.

Farsz

  1. Wlej olej na patelnię na średnim ogniu i dodaj posiekaną cebulę i mieszaj, aż zrobi się złota.
  2. Gdy cebula będzie złota, dodaj 30 gram masła i mieszaj przez 1 minutę. Dodać 150 g cukru i dalej mieszaj.
  3. Następnie dodaj 2 szklanki mąki oraz mleko. Kontynuuj mieszanie aż do odparowania.
  4. Odstaw na kilka minut.

Drugie ciasto

Wymieszaj 1 szklankę mąki i 95 gram smalcu. Mieszaj, aż mąka całkowicie wchłonie smalec.

  • Pierwsze ciasto rozpłaszcz za pomocą wałka do ciasta, aż stanie się płaskie, a powierzchnia będzie już równa. Nałóż na wierzch drugie ciasto, widelcem wyrównaj i zwiń, tak aby powstał wałek.
  • Następnie ciasto pokrój na małe kawałki lub o pożądanej wadze.
  • Za pomocą foremki delikatnie uformuj ciasto i włóż nadzienie cebulowe i delikatnie je przykryj ciastem
  • Zmieszaj 1 żółtko z wybranym mlekiem i natrzyj wierzch chleba, posyp sezamem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut.

poziom trudny, czas przygotowania 1 h

Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik  😋

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply