Ładowanie

Nalewka z 4 ziół

Składniki:

2 kg niedojrzałych orzechów włoskich

35 gram świeżych ziół: piołunu, szałwii, mięty

1,5 litra wody

3 szklanki spirytusu 96%

Przygotowanie:

Zioła płukamy i wkładamy do dużego garnka, a następnie zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na jakieś 30 minut do ostygnięcia. Orzechy kroimy na cztery części i wkładamy do dużego słoja, następnie zalewamy je ostudzonym wywarem z ziołami i odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach, przecedzamy przez sitko wywar, tak aby oddzielić zioła od orzechów, następnie wlewamy z powrotem wywar bez ziół do orzechów i dolewamy 3 szklanki spirytusu. Odstawić na 2 miesiące w ciemnie miejsce, następnie po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek najlepiej z ciemnego szkła.

Stosowanie:

Zażywać 1/2 łyżeczki nalewki rozcieńczonej w 2 łyżkach wody przy problemach żołądkowo-jelitowych, natomiast przy pasożytach jelit zażywać 1 łyżkę rozcieńczoną w 1/2 szklanki wody, pić przez dwa tygodnie na noc.

Źródło:

Przekaz ustny z przepisów wiejskich babć

Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik:

Moje motto: Syr, 38:4,,Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził.'' Od dziecka pasjonują mnie zioła. Wychowałam sie na wsi, mama przekazała mi wiedzę o ziołach, którą ona pozyskała od babci. Jestem fitoterapeutka i art terapeutką. Należę do Międzynarodowego Stowarzyszenia św. Hildegardy.

Opublikuj komentarz

Verified by MonsterInsights