Składniki:
2 kg niedojrzałych orzechów włoskich
35 gram świeżych ziół: piołunu, szałwii, mięty
1,5 litra wody
3 szklanki spirytusu 96%
Przygotowanie:
Zioła płukamy i wkładamy do dużego garnka, a następnie zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na jakieś 30 minut do ostygnięcia. Orzechy kroimy na cztery części i wkładamy do dużego słoja, następnie zalewamy je ostudzonym wywarem z ziołami i odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach, przecedzamy przez sitko wywar, tak aby oddzielić zioła od orzechów, następnie wlewamy z powrotem wywar bez ziół do orzechów i dolewamy 3 szklanki spirytusu. Odstawić na 2 miesiące w ciemnie miejsce, następnie po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek najlepiej z ciemnego szkła.
Stosowanie:
Zażywać 1/2 łyżeczki nalewki rozcieńczonej w 2 łyżkach wody przy problemach żołądkowo-jelitowych, natomiast przy pasożytach jelit zażywać 1 łyżkę rozcieńczoną w 1/2 szklanki wody, pić przez dwa tygodnie na noc.
Źródło:
Przekaz ustny z przepisów wiejskich babć
Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik: