Składniki:
- 70 dkg kapusty kiszonej lub ogórek kiszony albo jedno i drugie,
- 50 dkg fasoli białej średniej lub dużej,
- 3 średnie lub duże buraki,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula czerwona,
- 8 łyżej oliwy z oliwek,
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
- fasolę moczymy w osolonej wodzie ok. 12 godzin wcześniej,
- odlewamy wodę z moczenia fasoli, nalewamy nową, gotujemy ją do miękkości, solimy pod koniec gotowania – 1 łyżka soli,
- buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st., góra dół, przez ok. 1 – 1,5 godziny,
- ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach – ok. 35 – 40 minut.
- ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę,
- buraki kroimy w grubszą kostkę,
- cebulę kroimy i drobną kostkę,
- kapustę kiszoną odciskamy z wody i kroimy,
- łączymy wszystkie składniki,
- dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę tymianku,
- mieszamy całość.
poziom średni, czas przygotowania 15 h
Smacznego!
Jeśli wolisz zobaczyć jak powstaje sałatka to zapraszamy na filmik