Wczytywanie teraz

Nalewka z aronii II

Składniki:

1 kg owoców aronii

20 sztuk liści wiśni lub czarnej porzeczki

1 kg cukru

1 l wódki 45% wodki

1/4 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. owoce umyj
  2. owoce włóż do garnka i zalej wodą, tak by były przykryte,
  3. wsyp cukier
  4. garnek ustaw na kuchence i gotuj przez 20 minut
  5. po ostudzeniu wlej wódkę i sok z cytryny
  6. Odstaw na tydzień
  7. Po tygodniu przecedź i przelej do ciemnych butelek
  8. Odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała

poziom łatwy, czas przygotowania 50 minut

przepis pochodzi z książki Aliny Stradeckiej ,,Nalewki Lecznicze”

Moje motto: Syr, 38:4,,Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził.'' Autorka serwisu Artemisia.pl oraz edukacyjnego vloga na YouTube, poświęconych ziołom, fitoterapii i tradycyjnej wiedzy zielarskiej. Od lat popularyzuje odpowiedzialne korzystanie z roślin leczniczych, łącząc doświadczenie praktyczne, źródła historyczne oraz współczesne opracowania. Należę do Międzynarodowego Towarzystwa Hildegardy. Publikowane treści mają charakter edukacyjny i nie zastępują porady medycznej.

Verified by MonsterInsights