Fitoterapia/zielarstwo Kuchnia Napoje Produkty Przepisy soki lecznicze, syropy #burak, #zakwaszburaka, #zdrowysok, domowy wyrób, odporność Marta 22 marca 2023 0 Komentarze ZAKWAS Z BURAKÓW Słój prezentowany na zdjęciu i w filmie ma pojemność 4250 ml. Składniki: 2,5 kg buraków czerwonych, 1 łyżeczka kminku, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 3 listki laurowe, 8 ząbków czosnku, na 2 litry wody ciepłej 1 duża łyżka cukru i 1 duża łyżka soli Sposób przygotowania: Obieramy buraki i kroimy na drobne plasterki. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół. Układamy w stoiku warstwami buraki, czosnek, listki, ziele, pieprz. Całość zalewamy wodą z kminkiem. Stoik przykrywamy szmatką i umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu. Zakwas powinien być gotowy po około 10 dniach – sprawdzamy czy jest smakowity.Jeśli jest gotowy, trzymamy go w lodówce. My pijemy pół szklanki codziennie. Łatwy, czas przygotowania 45 minut. NA ZDROWIE:)
Opublikuj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi Komentarze Imię i nazwisko E-mail Zapamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Δ
Bez kategorii Fitoterapia/zielarstwo Maści, kremy, żele Produkty Tonik z pietruszką rozjaśniający cerę
Opublikuj komentarz