Ładowanie

ZAKWAS Z BURAKÓW


 Słój prezentowany na zdjęciu i w filmie ma pojemność 4250 ml.

Składniki:

  • 2,5 kg buraków czerwonych,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 3 listki laurowe,
  • 8 ząbków czosnku,
  • na 2 litry wody ciepłej 1 duża łyżka cukru i 1 duża łyżka soli


Sposób przygotowania:

  1. Obieramy buraki i kroimy na drobne plasterki.
  2. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół.
  3. Układamy w stoiku warstwami buraki, czosnek, listki, ziele, pieprz.
  4. Całość zalewamy wodą z kminkiem.
  5. Stoik przykrywamy szmatką i umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu.
  6. Zakwas powinien być gotowy po około 10 dniach – sprawdzamy czy jest smakowity.
  7. Jeśli jest gotowy, trzymamy go w lodówce.
My pijemy pół szklanki codziennie.

Łatwy, czas przygotowania 45 minut.

NA ZDROWIE:)

Opublikuj komentarz

Verified by MonsterInsights