Składniki:
1 średniej wielkości cebula
5 szklanek mąki tortowej
118 ml oleju
120 g masła
90 g solonego masła
150 g cukru lub zamienników
95 g smalcu
175 ml wody
45 ml mleka zagęszczonego
2 krople wanilii
szczypta soli
1 żółtko
sezam
Sposób przygotowania chleba z cebulą:
Pierwsze ciasto
- Wymieszaj w misce 2 szklanki mąki i dodaj masło.
- Po dalszym mieszaniu dodaj trochę wody, a następnie dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie. Następnie dodaj 2 krople wanilii i ponownie zagnieść ciasto.
- Odstaw na 10 minut.
Farsz
- Wlej olej na patelnię na średnim ogniu i dodaj posiekaną cebulę i mieszaj, aż zrobi się złota.
- Gdy cebula będzie złota, dodaj 30 gram masła i mieszaj przez 1 minutę. Dodać 150 g cukru i dalej mieszaj.
- Następnie dodaj 2 szklanki mąki oraz mleko. Kontynuuj mieszanie aż do odparowania.
- Odstaw na kilka minut.
Drugie ciasto
Wymieszaj 1 szklankę mąki i 95 gram smalcu. Mieszaj, aż mąka całkowicie wchłonie smalec.
- Pierwsze ciasto rozpłaszcz za pomocą wałka do ciasta, aż stanie się płaskie, a powierzchnia będzie już równa. Nałóż na wierzch drugie ciasto, widelcem wyrównaj i zwiń, tak aby powstał wałek.
- Następnie ciasto pokrój na małe kawałki lub o pożądanej wadze.
- Za pomocą foremki delikatnie uformuj ciasto i włóż nadzienie cebulowe i delikatnie je przykryj ciastem
- Zmieszaj 1 żółtko z wybranym mlekiem i natrzyj wierzch chleba, posyp sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut.
poziom trudny, czas przygotowania 1 h
Jeśli wolisz oglądać to zapraszam na filmik 😋