Fitoterapia/zielarstwo/ Nalewki, wina, intrakt, macerat/ Produkty

Macerat glistnikowy – Maceratio Chelidonii

Składniki:

1 część świeżego ziela lub świeżych mielonych korzeni 

3 części ciepłej wody

Przygotowanie:

1 część świeżego ziela lub świeżych mielonych korzeni zalać 3 częściami ciepłej wody, odstawić na 5 godzin, przecedzić. UWAGA: Przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak jak 3 dni. Macerat można zakonserwować alkoholem 40% (proporcja 1:1).

Stosowanie:

Stosować jako płukanka, do lewatyw i przemywania skóry. Okłady z maceratu wykazują działanie przeciwbólowe i znieczulające na skórę.

UWAGA: STOSOWAĆ TYLKO ZEWNĘTRZNIE

Źródło:

https://rozanski.ch/forum/index.php?topic=8176.0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights