Składniki:
- Zakwas wyciągnięty z lodówki 12 h przed pieczeniem chleba; pomiędzy pieczeniem przechowujemy go w komorze zero,
- 7 g suszonych drożdży = 25 g świeżych,
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej,
- 1 łyżka oleju może być rzepakowy,
- 4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, najlepiej orkiszowej,
- 4 pełne łyżki suszonych liści pokrzywy,
- 2 łyżeczki pestek słonecznika,
- 2 łyżki sezamu,
- 1 białko do posmarowania chleba z wierzchu,
- opcjonalnie pestki słonecznika, płatki owsiane, nasiona czarnuszki do posypania chleba z wierzchu.
Wykonanie:
- suszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut,
- następnie w dużej misce wymieszaj: sól, olej, rozpuszczone drożdże, zakwas, połowę mąki, pokrzywy, słonecznik i sezam,
- zagniataj na jednolite ciasto, dodawaj po trochu resztę mąki,
- gdy ciasto będzie dobrze ugniecione, przykryj go ściereczką, odstaw w misce w ciepłe miejsce na około 1 h,
- jak ciasto podwoi swoją objętość odłóż na kolejne pieczenie zakwas wielkości sporej garści,
- podziel ciasto na dwie części i uformuj dwa bochenki chleba i wyłóż je do posmarowanych olejem foremek,
- odczekaj jeszcze ok. 30 minut a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni,
- posmaruj wierzch rozkłóconym białkiem i posyp tym co uznasz za sensowne – czarnuszka jest super!,
- wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz od 40 do 45 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Smacznego! 😊
Jeśli wolisz zobaczyć jak powstaje chleb to zapraszamy na filmik