chleby i bułki Kuchnia Przepisy chleb, chleb z liśćmi pokrzywy, liście pokrzywy, pokrzywa Marta 16 stycznia 2023 0 Komentarze Chleb z liśćmi pokrzywy Składniki:Zakwas wyciągnięty z lodówki 12 h przed pieczeniem chleba; pomiędzy pieczeniem przechowujemy go w komorze zero,7 g suszonych drożdży = 25 g świeżych,1 i 3/4 szklanki ciepłej wody,2 płaskie łyżeczki soli morskiej,1 łyżka oleju może być rzepakowy,4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, najlepiej orkiszowej,4 pełne łyżki suszonych liści pokrzywy,2 łyżeczki pestek słonecznika,2 łyżki sezamu,1 białko do posmarowania chleba z wierzchu,opcjonalnie pestki słonecznika, płatki owsiane, nasiona czarnuszki do posypania chleba z wierzchu.Wykonanie:suszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut,następnie w dużej misce wymieszaj: sól, olej, rozpuszczone drożdże, zakwas, połowę mąki, pokrzywy, słonecznik i sezam,zagniataj na jednolite ciasto, dodawaj po trochu resztę mąki,gdy ciasto będzie dobrze ugniecione, przykryj go ściereczką, odstaw w misce w ciepłe miejsce na około 1 h,jak ciasto podwoi swoją objętość odłóż na kolejne pieczenie zakwas wielkości sporej garści,podziel ciasto na dwie części i uformuj dwa bochenki chleba i wyłóż je do posmarowanych olejem foremek,odczekaj jeszcze ok. 30 minut a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni,posmaruj wierzch rozkłóconym białkiem i posyp tym co uznasz za sensowne – czarnuszka jest super!,wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz od 40 do 45 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.Smacznego! 😊Jeśli wolisz zobaczyć jak powstaje chleb to zapraszamy na filmik
Opublikuj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi Komentarze Imię i nazwisko E-mail Zapamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Δ
Opublikuj komentarz