Bodziszek Cuchnący – pogromca toksyn
Geranium Robertianum L. – nazwa łacińska
Rodzina: Bodziszkowate
Rodzaj: Pelargonia
Ulubione ziele św. Hildegardy, które polecała na dolegliwości serca spowodowane smutkiem i pesymizmem.
Nazwy w innych językach :
herb-Robert – po angielsku; Ruprechtskraut – po niemiecku;
Inne nazwy bodziszka cuchnącego :
ziele św. Roberta lub ziele św. Rupperta, dziub żurawia, kurza łapka, czerwone ziele, rudzik czerwony, pychawiec
Różowe kwiaty, choć samozapylone, są odwiedzane przez wiele różnorodnych owadów. Jest źródłem nektaru dla pszczół, bzygów i ćem dywanowych.
Występuje w całej Europie, na Kaukazie, Azji, we wschodniej Ameryce Północnej oraz północnej Afryce. Roślina ta rośnie w lasach, ogrodach, nieużytkach, murach oraz rumowiskach. Bodziszek cuchnący jest płytko ukorzeniony, ma różowe kwiaty o średnicy około 1 cm oraz ostro wystrzępione liście ułożone naprzeciwlegle.Cała roślina osiąga wysokość 20–40 cm. Łodyga i liście tej rośliny często czerwono nabiegłe.
Bodziszek cuchnący kwitnie od wczesnej wiosny do późnego lata. To roślina o nieprzyjemnym zapachu, przypominającym paloną oponę.
Surowiec zielarski:
Ziele, liść lub kwiat oraz kłącze z korzeniami. Kwiaty zbierać na początku i w czasie kwitnienia. Kłącza z korzeniami wykopywać wiosną lub jesienią. Ziele lub same liście ścinać przed i w czasie kwitnienia.
Substancje czynne:
Roślina zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy karboksylowe, olejki eteryczne, izokwercetyna, hyperoside.
Działanie:
Bodziszek cuchnący wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i ściągające jak również działanie ochronne na miąższ wątroby i nerek; antybakteryjne, pierwotniakobójcze. Uszczelnia naczynia krwionośne oraz wymiata wolne rodniki i nadtlenki. Stabilizuje strukturę błon komórkowych. Zatrzymuje nieżyt przewodu pokarmowego i gardła. Usuwa zmiany ropne z błon śluzowych i skóry. Zmniejsza wydzielanie łoju i potu przy zastosowaniu zewnętrznym. Odnawia komórki wątrobowe. Wiąże szkodliwe i zbędne produkty przemiany materii i ułatwia ich usuwanie.
Geranium Robertianum – zastosowanie:
Medycyna ludowa :
Służył do leczenia biegunki, czerwonki, hamowania krwotoków z nosa oraz do leczenia ran i wrzodów. Stosowany, aby poprawić pracę wątroby i woreczka żółciowego oraz do oczyszczenia organizmu z toksyn jak również, aby zapobiec tworzeniu się kamieni moczowych. Jest stosowany jako składnik w lekach homeopatycznych.
Kosmetyka:
Dobrze się sprawdza do cery trądzikowej oraz przetłuszczającej się. Polecany do kąpieli, płukanek i przemywań. Bardzo skuteczny w trądziku sterydowym oraz polekowym.
Ogród:
Używany jest jako okrywa gruntowa. Skutecznie odstrasza komary.
Kuchnia:
Używany do przyrządzania herbatek.
Działania uboczne i przeciwwskazania
W dawkach leczniczych objawów niepożądanych nie zauważono.
Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi tutaj przepisami i metodami wykorzystania bodziszka cuchnącego:
wyciąg wodno-alkoholowy, napar, odwar, wyciąg mocny, nalewka alkoholowa, nalewka bezalkoholowa, wino
Jak lubisz słuchać to zapraszam do filmiku 🙂
Źródła:
Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniecki, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987
Monika Kujawska, Łukasz Łuczaj, Joanna Sosnowska, Piotr Klepacki ,, Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych, Słownik Adama Fischera”, Łódź 2014
https://de.wikipedia.org/wiki/Ruprechtskraut
https://www.naturzyt.ch/natur-erfahren/wildpflanzen-und-wildkraeuter/592-ruprechtskraut-altes-heil-und-hausmittel-der-natur.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bodziszek_cuchn%C4%85cy
https://rozanski.li/1428/bodziszek-geranium-i-iglica-erodium-w-praktycznej-fitoterapii/