Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (80% mięsa; 20% tłuszczu)
- 68 g drobno posiekanego czosnku czosnku
- 110 g brązowego cukru
- 15 ml czerwonego barwnika spożywczego
- 15 ml sosu ostrygowego
- 15 ml sosu pomidorowego
- 6 g soli
- 6 g pieprzu
- 17 g maki uniwersalnej
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż mięso oraz dodaj czosnek.
- Dobrze wymieszaj
- Dodaj brązowy cukier i kontynuuj mieszanie, aż do momentu kiedy cukier całkowicie połączy się z mięsem
- Następnie dodaj pozostałe składniki – sól, pieprz, mąkę, barwnik oraz sos pomidorowy
- Miskę zakryj i włóż do lodówki na noc Na drugi dzień
- Rozgrzej patelnię i wlej 1 łyżkę wody
- Z mięsa uformuj podłużne, małe wałeczki i włóż na patelnie
- dodaj ponownie łyżkę wody, a następnie patelnię przykryj pokrywką
- kotleciki obracaj z każdej strony, aż staną się złoto brązowe
- Podawaj z ryżem posypanym prażonym czosnkiem
poziom średni, czas przygotowania 12 h
Smacznego
Jeśli wolisz zobaczyć jak powstaje danie filipińskie to zapraszamy na filmik