Kotleciki wieprzowe z czosnkiem po filipińsku

0 Comments

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (80% mięsa; 20% tłuszczu)
  • 68 g drobno posiekanego czosnku czosnku
  • 110 g brązowego cukru
  • 15 ml czerwonego barwnika spożywczego
  • 15 ml sosu ostrygowego
  • 15 ml sosu pomidorowego
  • 6 g soli
  • 6 g pieprzu
  • 17 g maki uniwersalnej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż mięso oraz dodaj czosnek. 
  2. Dobrze wymieszaj
  3. Dodaj brązowy cukier i kontynuuj mieszanie, aż do momentu kiedy cukier całkowicie połączy się z mięsem
  4.  Następnie dodaj pozostałe składniki – sól, pieprz, mąkę, barwnik oraz sos pomidorowy
  5. Miskę zakryj i włóż do lodówki na noc                                                                                                                                            Na drugi dzień 
  6. Rozgrzej patelnię i wlej 1 łyżkę wody
  7. Z mięsa uformuj podłużne, małe wałeczki i włóż na patelnie
  8. dodaj ponownie łyżkę wody, a następnie patelnię przykryj pokrywką
  9. kotleciki obracaj z każdej strony, aż staną się złoto brązowe
  10. Podawaj z ryżem posypanym prażonym czosnkiem

poziom średni, czas przygotowania 12 h

Smacznego 😋

Jeśli wolisz zobaczyć jak powstaje danie filipińskie to zapraszamy na filmik

Categories:
Facebook Pinterest Linkedin Tweet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *