ARONIA CZARNOOWOCOWA
aronia melanocarpa – nazwa łacińska
Rodzina: Różowate
Wykaz gatunków:
- aronia czerwona Aronia arbutifolia
- aronia czarna Aronia melanocarpa
- aronia śliwolistna Aronia xprunifolia
Nazwy w innych językach:
Black Chokeberry – po angielsku; Schwarze Aronia –po niemiecku; Arónie černá – po czesku; Aronia Noir – po francusku; Chokeberry Negro – po hiszpańsku
Roślina ta jest blisko spokrewniona z jarzębami, stąd często nazywana czarną jarzębiną.
Pochodzi z Ameryki Północnej. Indianie bardzo dobrze znali korzyści tej rośliny. Jest niskim, rozgałęzionym i długowiecznym krzewem. Osiąga wysokość 250 cm. Rośnie niemal na każdej glebie, jest odporna na suszę i mróz. Nie jest kapryśna w uprawie, może stanowić element dekoracyjny ogrodu ze względu na zmieniający się kolor liści w zależności od pory roku, pszczoły ją uwielbiają. Krzew Aronii posiada ciemnobrunatną barwę oraz proste, wzniesione pędy. Liście są szerokie o eliptycznym kształcie i ząbkowanych brzegach, ułożone są naprzemianlegle, posiadają ciemnozieloną barwę, która jesienią zmienia się w krwistoczerwony odcień. Białe kwiaty lub lekko różowe są niewielkie zebrane w baldachogrona. Aronia kwitnie pod koniec maja. Owocem jest owalna jagoda o średnicy 1 cm, dojrzały owoc ma piękną czarnofioletową barwę.
Surowiec lekarski
dojrzałe owoce pozbawione szypułek, które zbieramy pod koniec sierpnia lub na początku września. Owoce Aronii suszymy podobnie jak owoce jarzębiny, początkowo w temp. 30 °C a następnie w temp. 45 °C.
Substancje czynne
W owocach aronii : to cukry, liczne minerały i mikroelementy – wapno, żelazo, miedź, molibden, mangan, bor i jod, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, barwniki antocyjanowe, witaminy C, B2, B6 E, prowitaminę A, PP, wysoka zawartość witaminy P.
Działanie
Przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne, przeciwkrwotoczne, wzmacniające naczynia krwionośne, regulujące krążenie krwi,
Zastosowanie
Medycyna ludowa: sok z aronii stosuje się w chorobach popromiennych, przy wysokim ciśnieniu, w arteriosklerozie, cukrzycy, niedotlenieniu mięśnia sercowego, miażdżycy, wrzodach żołądka, zapaleniu trzustki, w schorzeniach oczu, przy zatruciach metalami ciężkimi oraz w niedoborach witamin.
Kosmetyka: preparaty z wyciągiem aronii opóźniają procesy starzenia się skóry oraz chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Kuchnia: aronia jest wykorzystywana jako dobry surowiec do dżemów, konfitur, soków, syropów, win, nalewek, składnik herbat owocowych oraz dodatek do mięs i zup
Działania uboczne i przeciwwskazania
Osoby z chorobą wrzodową, nadkwasotą, ze stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy powinny unikać soku z aronii.
Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi tutaj przepisami i metodami wykorzystania aronii.
sok z aronii, konfitura z aronii, nalewka z aronii II, nalewka z aronii I,
Źródła:
Jadalne owoce leśne prof. dr W. Grochowski Warszawa 1986 r
Zielarnia jak czerpać ze skarbów natury Jan A. Kozłowski, Teresa Wielgosz, Joanna Nawrot, Gerard Nowak, Renata Dawid-Pać, Sebastian Kuczyński Poznań
Białek M. i in., Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aronia
Opublikuj komentarz