Burak zwyczajny to roślina mocy
beta vulgaris L. – nazwa łacińska
Rodzina: Komosowate lub szarłatowate
Gatunek: burak
Odmiany buraka:
dziki, burak liściowy – boćwina, burak korzeniowy – cukrowy, pastewny, ćwikłowy
Nazwy w innych językach :
beetroot – po angielsku; Gemeine Rote Bete –po niemiecku; Červená řepa – po czesku; Betterave commune – po francusku; raíz de remolacha – po hiszpańsku
Inne nazwy Buraka:
borag, borak
Jak wiemy warzywo to było już uprawiane w czasach starożytnych dla celów leczniczych i spożywczych. Burak ma jadalny, czerwony, biały lub żółty korzeń spichrzowy i czerwone liście. Jest rośliną dwuletnią o liściach trójkątnych lub owalnych o zabarwieniu jasnozielonym, brązowoczerwonym lub fioletowoczerwonym.
Surowiec zielarski:
to liście i korzeń zbiera się od czerwca do października
Substancje czynne:
Cała roślina posiada witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) oraz witamin E, K i C, minerały oraz pierwiastki śladowe (wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, siarka). Liście zawierają karotenoidy , a także przeciwutleniacze , w tym beta-karoten, zeaksantynę i luteinę. Natomiast korzeń ma w swoim składzie dodatkowo związki fenolowe, w tym flawonoidy, betanina i betaina, pigmenty.
Działanie:
zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz nadciśnieniu tętniczemu, wzmacnia odporność, posiada silne właściwości regeneracyjne, przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca, reguluje poziom cukru we krwi, stymuluje enzymy spalające tłuszcz w komórkach wątroby, poprawia trawienie i przyśpiesza metabolizm, poprawia mineralizację kości, zapobiega demencji, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwpierwotniakowe
Zastosowanie:
Medycyna ludowa: – wewnętrznie w mononukleozie, w celu przywrócenia prawidłowego ciśnienia oraz unormowania poziomu cholesterolu, w zespole przewlekłego zmęczenia, w okresie menopauzy, dla kobiet w ciąży i matek karmiących, dla osób zmagających się z cukrzycą – poprawia wrażliwość na insulinę, w profilaktyce nowotworu zapewniają ochronę antyoksydacyjną , w marskości i otłuszczeniu wątroby, przy zaparciach, refluksie żołądkowym i wzdęciach, przy otyłości i nadwadze, po radioterapii, dla złagodzenia objawów kaca,
Kosmetyka: – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, pomagają zachować zdrowy wgląd, opóźniają proces starzenia
Kuchnia: -używane do duszenia, gotowania; dodawana do zup, sałatek, surówek, past, marynat, kiszenia
Barwnik – czerwony , stosowany głównie w przemyśle spożywczym E162 w tym alkoholowym, w przemyśle farmaceutycznym
Działania uboczne i przeciwwskazania
Należy uważać przy kamicy moczowej, alergii. Unikać przy biegunkach i luźnych stolcach oraz ostrym nieżycie żołądka
Zachęcam do zapoznania się z zamieszczonymi przepisami i produktami z buraka
kiszony sok z buraków, syrop z buraka, buraczki w słoikach, sok z buraka, zupa z ćwikły, sałatka Swietłany z burakiem, barszcz ukraiński,
Źródła:
Aleksander Brückner Słownik etymologiczny języka polskiego